Atunci când nu mai poți, mai poți puțin.

26 iulie 2016
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
4

Luna aceasta s-a întâmplat să ai cheltuieli neprăvăzute și „ai reușit” să întârzii cu rata o săptămână. Copilul trece printr-un puseu de creștere și aproape toată ziua și toată noaptea este agitat, iar tu ai apucat să dormi doar câteva ore în trei zile. Te-ai apucat o dietă și deși ai respectat întocmai instrucțiunile, cele cinci kilograme se încăpățânează să rămână lipite de tine. Și s-au adunat toate și simți că nu mai poți. Că ai ajuns la capătul puterii, al răbdării, al priceperii, al putinței.

Și atunci când simți că nu mai poți, mai poți puțin.

Am fost și eu acolo. De multe ori. Au fost dimineți în care deschideam ochii și știind ce mă așteapta, în loc de „bună dimineața” spuneam „nu mai pot”. Au fost seri care mă găseau sfârșită, cu capul sub pernă, înăbușind „nu mai pot”-ul. Zile în care credeam că nu sunt în stare, că nu o să reușesc, că este mai bine să renunț.

Unele faze ale vieţii sunt într-adevăr extraordinar de grele. Limitele ne sunt forţate şi deşi spuneam că putem, totuşi efortul este foarte mare. A putea nu e uşor. De multe ori „a putea” implică multă neplăcere, durere şi/sau efort. Înseamnă să lucrezi la limite aproape zilnic. Și totuși cum să poți când nu mai poți?

Când simți că nu mai poți- privește puțin în jurul tău și reflectă asupra a ceea ce ai. Sunt mulți care ar da mult pentru a avea „problemele” tale. Copilul îți consumă toată energia, te ține trează noaptea, îți îngrădește libertatea? Gândește-te doar la cei care nu pot avea copii. Ei ar vedea „problemele” tale ca pe niște binecuvântări.

Când simți că nu mai poți- vizualizează-ți scopul. Nu este ușor să fii zâmbitoare în fiecare clipă, nu reușești să reacționezi întotdeauna cu o îmbrățișare atunci când cel mic are un episod de tantrum sau o criză de personalitate. Parentingul necondiționat nu este ușor de urmat, și uneori te întrebi dacă nu cumva metoda clasică, moștenită din generațiile trecute, este totuși mult mai eficientă. Însă în ziua în care copilul tău va veni la tine să îți ceară ajutorul în legătură cu o problemă de-a lui și nu va apela în schimb la cel mai bun prieten, atunci vei ști că iubirea neconditționată, într-adevăr a dat roade.

Când simți că nu mai poți- ia-ți un moment doar al tău. Citește, bea o cafea, fă o baie, ascultă muzică, orice care îți face plăcere și te relaxează. Dacă ești nervoasă, ia o gură de aer, mergi într-o altă cameră și descarcă-ți frustrările acolo. Nu le arunca pe cel mic. „ Nu vă vărsați veninul amărăciunii în sufletul copiilor, că-i păcat…”- Ion Creangă

Când simți că nu mai poți- cere ajutor. Vorbește cu cea mai bună prietenă, cu părinții, roagă-l pe soț să te ajute mai mult. Comunicarea este sfântă. Dacă nu le spunem celor din jurul nostru ce ne doare, nu au de unde să știe.

 

Când simți că nu mai poți- vizualizează ceea ce ai reușit deja să faci. Avem tendința să ne concentrăm prea mult pe eșecuri și uităm să ne bucurăm de realizările noastre.

Sunt zile în care simți că fiecare minut este o luptă pentru ceea ce îți dorești, pentru succesul la care visezi, pentru satisfacția personală și vine un moment când ai impresia că niciun efort nu contează, că nimeni nu îți vede munca, că rezultate nu vor apărea vreodată, iar atunci simți că nu mai poți!

Dar de fiecare dată când nu mai poți, crede-mă, mai poți puțin! Pentru că mai poți și vei putea mereu!

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.