Alăptarea. Beneficii pentru mamă și copil

6 august 2016
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
3

Săptămâna ce tocmai a trecut a fost Săptămâna Mondială a Alăptatului. S-au organizat evenimente și seminarii atât de necesare pe această temă, iar cel la care am participat eu, a fost  „Alăptarea. Beneficii pentru mamă și copil” , organizat de Socials Moms. Recunosc că atunci când am primit invitația, nu am fost foarte entuziasmată. Încă un curs, aceleași lucruri, același laitmotiv „alăptarea este bună”. Acest lucru îl știe oricine, chiar și cei care nu au copii. Îmi doream tare mult să fie un curs despre probleme reale, despre soluții practice, să aflu informații care să vină cu adevărat în sprijinul mamelor, ceva ce nu am mai citit în altă parte. La finalul serii am constatat că ceea  ce mi-am dorit, asta am și primit.

Am fost plăcut impresionată de participarea a unui număr mare de mămici și viitoare mămici, dar și de prezența unor tătici. Evenimentul a fost transmis în direct ( și a fost urmărit de 8000 de persoane!! ), pentru mamele care din diverse motive nu au reușit să ajungă, iar ele au fost încurajate chiar să pună întrebări de acasă, iar speakerii le-au răspuns în direct. Întrebările din mediul online care nu au reușit să își găsească loc în timpul cursului, au primit răspuns ulterior. De asemenea, vă îndrum cu mare drag către platforma online, unde veți găsi înregistarea video precum și întrebările mămicilor și răspunsurile specialiștilor.

Nu am să insist foarte mult pe detaliile cunoscute de toată lumea, voi specifica cu precădere informațiile noi pe care le-am aflat în acea seară. Și apoi, consider că și instictul matern are un mare cuvânt de spus în procesul de alăptare. Atunci când o mamă își privește copilul în ochi în timp ce el suge liniștit la sânul el, cred că bate orice teorie, și reprezintă cel mai puternic argument pentru ca o mămică să-și găsească căile și resursele de a alăpta cât mai mult posibil. 

Dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al European Academy of Pediatrics, ne-a subliniat de multe ori faptul că laptele de mamă este perfect. Nu există lapte prea gras sau prea slab. Laptele matern are aport echilibrat de vitamine, nutrienți, anticorpi, proteine, apă, lipide, calciu/fosfor, conține bifidobacterii și imunoglobuline A și G. Pentru o alăptare optimă, a recomandat ca în primul rând mama să fie relaxată și odihnită. Deci stresul și oboseala nu sunt deloc prietenii stimulării lactației. Aici desigur este nevoie și de ajutorul soțului în principal și al familiei. De asemenea, a punctat necesitatea alăptării la cerere și nu la program, mai ales în perioada puseelor de creștere. Bebelușul trebuie să sugă din ambii sâni, în jur de 10-20 de minute, tocmai pentru a stimula producerea lactației la ambii sâni.

Educatorul perinatal SAMAS Amalia Neacșu ne-a explicat cât de importantă este poziția corectă de alăptat. În primul rând, procesul de alăptare nu trebuie să fie dureros. Deci dacă doare, înseamnă că ceva nu se întâmplă cum trebuie. Gurița copilului trebuie să cuprindă atât sfârcul cât și areola mamară. De asemenea, dacă apar dureri la nivelul sânului, deasupra mamelonului, înseamnă că nu adoptați o poziție corectă, iar capul copilului stă prea jos, și astfel trage mai tare de sân. (Atașez mai jos o poză cu diverse poziții de alăptat.) De asemenea, foarte important este să detașați și să reatașați copilul la sân, atunci când poziția nu este corectă. Detașarea se face prin introducerea degetului mic în colțul guriței. La început, poate fi nevoie să repetați chiar și de zece ori. De asemenea, de reținut este că un semn bun că bebelușul suge corespunzător este lipsa zgomotelor în timpul suptului iar mamelonul este plasat între limbuța și cerul gurii, și nu între gingii. Altfel, nu se poate ajunge decât la durere pentru mamă și lapte insuficient pentru bebe.

13912304_1190008864353786_1252405422971905092_n

Detașați și reatașați ne-a sfătuit și Miruna Ioani, blogger, care ca urmare a experienției personale, ne-a îndrumat către filmulețele elocvente de pe Youtube. Căutați termenul englezesc „latch” și „latching”, și veți găsi filmulețe care vă vor arăta concret și cu fapte, care este poziționarea corectă la sân.  Tot Miruna este inițiatoarea petiției care solicită o lege care să le protejeze pe mămicile care alăptează în public. Petiția o puteți susține aici.

Medicul specialist Diabet (zaharat), Nutriție și boli metabolice Luiza Pârvu a vorbit despre importanța alimentației a mamei care alăptează. În primul rând, alăpatrea în sine este un proces care consumă energie. Deci faceți tot posibilul să aveți timp să vă hrăniți! Pentru a sintetiza de exemplu 100 ml de lapte, este nevoie de 85 de Kcal. O mamă trebuie să aibă o alimentație diversificată, care să cuprindă toate cele cinci grupe de alimente: cereale, lactate, fructe, legume și carne. O mamă nu are nevoie de anemie, ci din contră, are nevoie de energie și forță pentru a putea face provocărilor de zi cu zi.

În încheiere, aș vrea să vă spun că a fost o atmosferă foarte frumoasă, nici nu se putea altfel, având în vedere că m-am aflat printre mămici și copii.Îi mulțumesc tare mult Danielei Dumitrescu pentru invitație. Am aflat informații interesante, de la surse sigure, care sper să vă fie de folos. De asemenea, vă invit să accesați platforma online socialmoms, unde veți găsi și alte cursuri înregistrate. Social Moms organizează cursuri gratuite în fiecare lună, pe diverse teme. Și ce mi se pare și mai de apreciat este faptul că se fac transmisii live, și pentru mămicile care nu reușesc să ajungă, dar mai ales pentru mămicile care se află în alte orașe ale țării. Eu promit să vă țin la curent cu următoarele evenimente, și cine știe, poate ne vedem acolo.  🙂

PS. Pozele cu părinții și copiii superbi cu care mi-am petrecut seara de joi, le puteți vedea aici. Enjo’it.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.