9 întrebări și răspunsuri despre sarcină

18 ianuarie 2016
Postat de Mamă de Matei în Despre cele 9 luni, trup și suflet
10

Prima sarcină, mai ales dacă este și neplanificată ( și nu v-ați documentat deloc înainte), este o perioadă plină de emoție și de nesiguranță. Aveți o mulțime de întrebări, rudele de cele mai multe ori vă induc în eroare cu sfaturile lor, cele mai multe neaplicabile vremurilor de astăzi. Spre norocul meu, doamna doctor care mi-a urmărit sarcina, a fost foarte deschisă și răbdătoare cu mine, și a răspuns tuturor întrebărilor mele. Unele puerile poate pentru dumneai, însă edificatoare pentru mine.  Pentru cele care vă aflați acum la prima sarcină, am decis să împart cu voi lista mea de întrebări ale căror răspunsuri le-am aflat de la doamna doctor. Atenție însă! Este foarte important să discutați și voi la rândul vostru cu medicul curant. Acesta vă cunoaște particularitățile medicale, și prin urmare, vă poate adresa cele mai bune recomandări pentru o sarcină cât mai ușoară.

  1. Vopsitul părului afectează bebelușul? Nu. Chimicalele din compoziția vopselei nu mai sunt atât de dăunătoare ca pe vremea când mamele noastre își vopseau părul. Mai mult decât atât, cantitatea de chimicale ce ar putea ajunge în sânge este extrem de mică, prin urmare nu poate afecta fătul în nici un fel. Deranjant ar putea fi doar mirosul. Eu m-am vopsit în a cincea lună de sarcină, iar bebe este sănătos.
  2. Este mai sănătos să dorm pe partea stângă? Cel mai important este să reușești să vă odihniți, deci nu are nicio importanță poziția. În ultima lună de sarcină, aproape că dormeam în fund, atunci când dormeam, căci cel mai mult am dormit 3 ore pe noapte, în luna a noua.
  3. Pot zbura cu avionul în primul si ultimul trimestru de sarcină? Acest lucru este strict legat de starea de sănătate a gravidei. Altfel, restricțiile sunt impuse de companiile aeriene, mai cu seamă în ultimul trimestru de sarcină, motivul fiind evident, evitarea  unei naștere în avion. Imaginați-vă că nu au un medic specialist în nașteri, iar o naștere ar însemna aterizare de urgență.
  4. Berea, cea neagră în special, stimulează lactația? Răspunsul este nu. Se pare că nu există nicio legătură între cele două. Singurul lucru pe care îl poate face berea, este să vă relaxeze. 😀
  5. Pot ține în casă un animal de companie? Aici lucrurile sunt într-adevăr discutabile. Eu personal am un cățel, iar faptul că il aveam deja de doi ani în momentul în care am rămas însărcinată, a fost în regulă. Singura atenționare a fost să nu strâng eu după el, pentru că exista astfel riscul de a contacta toxoplasmoza. Analizele mi-au ieșit bune de fiecare dată, însă am o cunoștință care nu a reacționat deloc bine la contactul cu pisica ei, în sensul că în urma analizelor a reieșit riscul de toxoplasmoză. A fost nevoită să o împrumute până când a dus sarcina la bun sfârșit.
  6. Pot consuma somon afumat? Peștele este foarte bun pentru sarcină, și nu numai, fiind bogat în acizi grași Omega3. Desigur, trebuie atenție mare la ce fel de pește consumăm întrucât, multe specii sunt infestate cu mercur. Peștele de apă dulce, cum este și somonul, nu face parte din categoria celor posibil infestate. De evitat, ar fi macroul,rechinul și tonul.
  7. Trebuie să mănânc cât pentru doi? Cu siguranță nu. Aportul în plus de calorii de care este nevoie în sarcină este de doar 300. Recomandat este să încercați să mănâncați mai sanătos.
  8. Pot bea cafea? Eu cel puțin, fără o cafea dimineața, eram ușor somnoroasă. Nu consumam foarte multă, de obicei o ceașcă, din care jumătate lapte. Pentru mine a fost chiar indicată în timpul sarcinii, deoarece aveam tensiunea foarte mică ( 8-9). Deci referitor la cafea, este bine să vă consultați cu medicul vostru.
  9. Mai pot face baie cu apă fierbinte? Ei bine, nu. Sunt recomandate dușurile scurte. De evitat tot ce poate ridica temperatura corpului mai mult de 38 de grade, ca de exemplu, sauna sau jacuzzi.

Sper că v-a fost utilă lista, așa cum a fost și pentru mine. Dacă știți o graviduță, transmiteți-i aceste informații. S-ar putea să îi fie de folos.

PS. Ne vedem și pe facebook unde ne întâlnim mai multe mămici să dezbatem subiectele. Așa că vă aștept pe pagina Mamă de Matei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.